Kā tiek ražots bezalkoholiskais vīns, rums un citi bezalkoholiskie dzērieni? 9

Alkoholisko dzērienu lietošanas tendences mainās līdz ar paaudzēm un cilvēku dzīvesstila maiņu. Daži cilvēki vēlas pilnībā atteikties no alkohola veselības apsvērumu dēļ, savukārt citi vienkārši vēlas samazināt tā patēriņu. Vai zinājāt, ka alkohola patēriņam pasaulē kopumā ir tendence samazināties – tā, piemēram, mileniāļu paaudze alkoholu patērē par 20% mazāk nekā viņu vecāki? Tomēr tas nenozīmē, ka, atsakoties no alkoholiskiem dzērieniem, jums turpmāk būtu jāiztiek vien ar minerālūdeni un sulu. Dzērienu ražotāji pielāgojas jaunajām tendencēm un iegulda lielas investīcijas augsta līmeņa alkoholisko dzērienu alternatīvu radīšanai, kas garšas ziņā pēc iespējas vairāk atgādinātu tradicionālos alkoholiskos dzērienus. Tas arī likumsakarīgi, jo bezalkoholiskie dzērieni ir šobrīd visstraujāk augošā dzērienu kategorija pasaulē ar vairāk nekā 30% pieaugumu salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu.
Šobrīd patērētāji var iegādāties bezalkoholisko alu, sidru, balto un sarkano vīnu, šampanieti, džinu, viskiju un rumu, lai gan eksperimentēts tiek vēl ar vismaz 50 dzērienu veidiem un garšām. Ne mazsvarīgi, ka no bezalkoholiskajiem stiprajiem dzērieniem iespējams uzjaukt 90 % no pasaulē populārajiem kokteiļiem, iegūstot ļoti pietuvinātu garšu atdarinātajam oriģinālam.
Bezalkoholiskais alus noteikti ir viens no visbiežāk lietotajiem bezalkoholiskajiem dzērieniem, bez kura šobrīd neiztiek gandrīz neviena ballīte, un tā popularitāte Latvijā turpina augt. Alus baudītāju gaume un līdz ar to alus tirgus mainās visā pasaulē. Bezalkoholiskais alus kļūst aizvien pieprasītāks un paver iespējas radīt garšas ziņā izteiksmīgas, jaunas alus šķirnes. Pašlaik Latvijā pircējiem pieejamas vairāk nekā divdesmit dažādas bezalkoholiskā alus garšas.
Tomēr vairumam pircēju nav priekšstata par bezalkoholisko dzērienu garšas īpašībām, kā arī to ražošanas tehnoloģiju, zināmā mērā zināšanu trūkums attur no šo dzērienu izmēģināšanas un lietošanas.
Tādēļ laiks uzzināt, kā notiek bezalkoholisko dzērienu ražošana.
Jebkura bezalkoholiskā dzēriena ražošanas process būtiski neatšķiras no alkoholiskās versijas izstrādes, jo nepieciešams sarežģīts destilācijas process, kurā vienā no procesa stadijām notiek etilspirta molekulu ekstrakcija.
Vienkāršākais veids, kā to veikt mājas vīnam, ir sešu minūšu termiskā apstrāde līdz 80 - 82 0C temperatūrai, kam seko vīna dzesēšana. Šajā vienkāršajā procedūrā tiek iegūts vīns bez alkohola, taču tam trūkst kvalitatīvam vīnam raksturīgās garšas un aromāta.
Bezalkoholisko dzērienu ražotāji cenšas radīt sarežģītas, niansētas garšas, izmantojot augus, garšaugus, mizas, riekstus un sēklas. Daži uzņēmumi tos izmanto, lai mēģinātu atkārtot tradicionālos alkoholiskos dzērienus, piemēram, ar džinam raksturīgo kadiķogu aromātu, savukārt citi rada savas garšas.
Tas tikai norāda, cik vienlīdz sarežģīta un izaicinoša ir bezalkoholiska dzēriena radīšana. Tā, piemēram, Latvijā ražotā džina garšas nianšu veidošanā tiek izmantoti 22 augu ekstrakti. Process, lai izveidotu pēc iespējas līdzīgāku dzērienu īstā džina garšai, ir sarežģīts un aizņem vairākas nedēļas. Liela daļa sastāvdaļu tiek audzētas un vāktas tepat Latvijā, kā arī importētas no Eiropas, piemēram, apelsīna miza, kardamons un lakricas sakne. Visvairāk bezalkoholiskais džins atgādinās alkoholiskā priekšteča garšu, ja to izmantos kā aizstājēju iecienītākajās alkoholiskā džina kokteiļu receptēs.
Rūpnieciski ražotais bezalkoholiskais vīns ir zaudējis alkoholu, taču ir saglabājis ārstnieciskās īpašības. Bezalkoholiskais un alkoholiskais sarkanvīns satur vienādu daudzumu antioksidantu, kas samazina asinsspiedienu, novērš vēža, iekaisumu un neirodeģeneratīvo slimību rašanos. Lietojot šādu dzērienu, iespējams baudīt visas tā priekšrocības bez negatīvās ietekmes uz veselību.
Ja vēlaties baudīt mirkli ar dzirkstošiem, aromātiskiem un gardiem dzērieniem, bet saglabāt skaidru prātu un labu pašsajūtu arī nākamajā dienā, tad pareiza izvēle ir dzērieni, kuri nesatur alkoholu. Tie jūsu glāzē izskatīsies ne mazāk kārdinoši un no malas nebūs atšķirami no klasiskajiem alkoholiem. Baudiet bezalkoholiskos dzērienus neatšķaidītus vai pagatavojiet no tiem kokteiļus! Interneta veikalā 220.lv pārtikas preču kategorijā atradīsiet bezalkoholiskos dzērienus: alu, vīnu, džinu, rumu, liķierus, kas lieliski garšo, bet neizraisa atkarību.
Komentāri 9
Visi Reģistrētie (0) Anonīmie (9)Atstājiet komentāru
Pirms komentē
Portāla administrācija aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.
Noteikumi ->