Jūsu pārlūks ir novecojis, līdz ar to šīs lapas pilnvērtīga funkcionalitāte nebūs pieejama!
/ 27.05.2025 18:08

Zemeņu audzētāji: šogad zemeņu raža būs vēlāk 0

Zemeņu audzētāji: šogad zemeņu raža būs vēlāk
Skatīt video

Elizabete Arbeitere ar ģimeni zemeņu audzēšanu sāka pavisam nesen – šī ir otrā sezona. Zemeņu lauks aptver pusotru hektāru, bet tuvākajā laikā teritoriju paredzēts paplašināt.

“Mums ir sava zemīte, un bija žēl, ka tā netiek izmantota. Tā arī nonācām pie zemenēm,” stāsta Elizabete Arbeitere. “No sākuma gan nevarējām izlemt starp kartupeļiem un zemenēm, bet sapratām, ka zemenes garšo labāk, tās vairāk piesaista, tā tomēr ir vasaras garša.”

Par Elizabeti var teikt – zemenes atveda uz laukiem. Sulīgās ogas bija iemesls dzīvi Latvijas galvaspilsētā pilnībā nomainīt pret saimniekošanu Aizkraukles novada Stukmaņos.

“Esmu tīra rīdziniece, visu laiku esmu dzīvojusi Rīgā,” stāsta zemeņu audzētāja. “Pārcelšanās notika diezgan pakāpeniski. Kad bija bērna kopšanas atvaļinājums, arī tad lielāko laiku pavadījām šeit. Tad palēnām pārvācāmies uz Stukmaņiem.”

Uztraukumu šogad rada mainīgie laikapstākļi, kas nav bijuši labvēlīgi. Stādus ir skāris aukstums un salnas. Tāpat stādiem šajā pavasarī ir ticis par maz saules un par daudz lietus, tādēļ zemeņu raža kavējas.

“Pagājušogad maija divdesmitajos datumos mēs jau ēdām pirmās sarkanās odziņas. Šogad zemenes plānojas būt pēc dažām nedēļām, tas varētu būt jūnija vidus,” stāsta Elizabete.

Arī citviet Latvijā uz lauka audzētās zemenes ietekmējis sals un lietus. “Zemnieku saeimā” skaidro – zemeņu raža būs ne vien vēlāka, bet arī nekvalitatīvāka, un šajā situācijā daudzi audzētāji būs zaudētāji.

“Zemenes pat varētu būt lētākas tāpēc, ka nav izskata kvalitātes, nav varbūt to garšas īpašību, pie kā mēs esam pieraduši, bet izmaksas audzētājiem, protams, ka ir lielākas,” stāsta biedrības “Zemnieku saeima” valdes priekšsēdētājs Juris Lazdiņš.

Arbeiteru ģimene cer uz to labāko un pozitīvismu smeļ iepriekšējā gada vasaras garšā.

“Uzzinājām par tādu metodi kā liofilizēšana – aukstumā žāvēšanas metode,” stāsta Elizabete. “Ar vakuuma palīdzību zemenei tiek izžāvēts mitrums, līdz ar to oga saglabā garšu, smaržu, krāsu, bet kļūst kraukšķīga.”

Turpretī pirmās svaigās ogas jau var baudīt Dārzkopības institūtā Dobelē. Zemenes, kas audzētas siltumnīcās un tuneļos, mazāk ietekmē laika apstākļi, tādēļ ražas laiks tur sācies jau pirms aptuveni nedēļas. Pirmo ogu cena institūtā ir 15 eiro kilogramā. Arbeiteru ģimene cenu vēl nav noteikusi. Pērn tā bija seši līdz astoņi eiro.

Sandra Paegļkalne

Šim ierakstam vēl nav neviena komentāra!

Pirms komentē

Portāla administrācija aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai  ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese  tiek saglabāta.

Noteikumi ->