Lai pagatavotu vienu šādu olu, ir vajadzīgas trīs dienas, saka jēkabpiliete Inguna Zauere. Viņa nerunā par strausa olām, tāpat arī ne par kāda cita putna dējumu. Čaumalas vietā ir ģipsis, vidus tukšs, savukārt ornamenti tiek veidoti dekupāžas tehnikā.
Viss sākas ar to, ka sausam ģipsim pielej klāt ūdeni, tad to ģipsi lej balonā, lai to uzpūstu, stāsta Inguna. Kad ģipsis ir dabūts balonā iekšā, balonu aizsien. Tad ola ir jāviļā visu laiku, lai ģipša masa vienmērīgi izklājas pa balonu.
Pirms rotāšanas ģipša olai ir jākalst aptuveni divas dienas, turklāt ne vienmēr ola izdodas dažreiz, ņemot balonu nost, ģipša čaumala saplīst. Tikai tad, kad ģipsis izkaltis, var ķerties pie dekupāžas. Inguna izmanto salvetes, izgriežot no tām figūras, kas viņai patīk, un no tām veidojot ornamentus, kas tiek pielīmēti pie olas ar līmi. Līmi klāj pa virsu, un jācenšas to darīt virzienā no vidus uz ārmalām, lai neveidojas krokas, jo salvetīte ir plāna un var arī saplīst, stāsta Inguna.
Pēc līmes uzklāšanas mazliet jāpagaida, tad to visu pārklāj ar laku, bet pēc tam, kad laka nožuvusi, ola gatava. Ģipša olu veidošana Ingunai ir pavasara sezonas vaļasprieks jau trīs gadus: Tas viss sākās ar to, ka man iepatikās tas, ko meita man iemācīja darīt. Man ir mazbērni, gribējās viņus iepriecināt Lieldienās.
Ikdienā Inguna ir pavāre, tādēļ neēdamu olu gatavošana viņai ir kā atslodze no darba: Tad, kad tu esi piekusis no ēdiena gatavošanas, kad visu dienu esi skrējis gatavodams, noguris, tad atslodzei gribas pavisam kaut ko citu. Tas ir tas, kas man nomierina nervus. Es griežu, veidoju, salieku visu kopā un tādā veidā vienkārši atslēdzos no ikdienas rutīnas.
Šobrīd gan tā vairāk ir kā laika aizpildīšana, jo Covid-19 pandēmijas dēļ kafejnīca, kurā Inguna strādā, ir uz laiku aizvērta. Dīkstāve darbā rosinājusi Ingunu radošiem darbiem mājās: Kad oliņas neizdodas un saplīst, es atrodu pielietojumu un veidu, kā iepriecināt savus mazbērnus. Šādā saplīsušā oliņā ielieku šokolādes oliņas. Ja mazbērni nav tik acīgi, viņi tās atrod tikai pēc Lieldienām.
Ingunas darinātās ģipša olas pārsvarā tiek dāvinātas radiem, draugiem un paziņām, tādēļ tās var atrast dažādās Latvijas malās. Piemēram, viena ola šodien ceļo uz Talsiem. Tomēr mazu daļu sava radošā darba Inguna atstāj arī savās mājās, lai prieks gan pašai, gan ģimenei.
Manā verandiņā ir cita veida oliņas spīdīgas, krāsotas, kas var interesēt arī žagatiņas, saka Inguna, piebilstot: Visiem priecīgas Lieldienas!
Priecīgas Lieldienas ikvienam novēlam arī mēs Vidusdaugavas televīzijas kolektīvs!
Kamēr pavāre darina ģipša olas, ikviens Jēkabpils iedzīvotājs ir aicināts izteikt savu viedokli par bijušā Jēkabpils lidlauka teritorijā plānoto Arņa Veinberga olu produktu ražotni. Aptaujas pieejama šeit: www.visidati.lv/aptauja/170938 82176/
Izlasīju virsrakstu un nodomāju, ka VID Pavāre sākusi ar mākslu nodarboties, bet izrādās, ka profesionāle pavāre Zauere rada mākslas darbus. :) Tas būtībā nav nekas īpašs, jo pavārmāksla arī ir māksla un bez iedvesmas pat garšīgu karbonādi nevar izcept. Cik atceros vecais Arvīds Zauers jau daļēji arī bija ar mākslas zibeni ķerts.
Dieva Vārds, Jesajas grāmata 47 nodaļa: "10 Tu paļāvies uz savu ļaunprātīgo viltību un domāji: neviens jau mani neredz. - Tava gudrība, tavas zināšanas tevi maldināja, ka tu savā sirdī domāji: tikai es, citas tādas nav nevienas!
11 Un tomēr nāks pār tevi ļaunums, kur tava buršana tev nepalīdzēs, tev uzbruks nelaime un bojāeja, ko tu nevarēsi novērst, - piepeši tevi skars posts un iznīcība, ko tu neparedzi.
12 Izmēģini savu plašo buršanas un vārdošanas mākslu, ar ko tu esi nodarbojusies kopš savas jaunības, varbūt tā tev palīdzēs, varbūt kādam iedvesīs bailes.
13 Tu esi līdz apnikumam nopūlējusies daudzajās apspriedēs ar saviem daudzajiem padomniekiem. Lai nu nāk tagad un tev palīdz tie debesu mērotāji un zvaigžņu novērotāji, kas pēc atsevišķiem jaunajiem mēnešiem aplēš to, kas nāks pār tevi!
Cerams, ka šodien, 3.aprīlī plkst.19:10 Jēkabpilī mūsējie volejbolisti
"Jēkabpils lūši" 5. izšķirošajā spēlē pret RTU Robežsardze/Jūrmala izcīnīs uzvarētaju kausu un būs atkal Latvijas čempioni.
Spēles tiešraide LTV7 kanālā.
Lai veicas!
1.aprīlī zelta mača 4.spēlē viesos "Jēkabpils lūš" izcīnīja uzvaru: 3:1!
Uzvara laikam bija veltīta - 31.martā komanda ar kliņģeri dzimšanas dienu nosvinēja Kristapam Šmitam, kurš izcīnīja 20 punktus!
Īpaši patika 3.sets, kuru "lūši" uzdeva tempu ar 7:0 un uzvarēja ar 25:18!
4.sets bija nervozākais, kad pie 23:23 pat elpa aizrāvās un " lūšu" Jānis Medenis ar izšķirīgo uzvaras punktu vēlreiz atgādināja -
3.aprīlī tiksimies Jēkabpilī!
Jānis Medenis izcīnīja visvairāk - 25 punktus.
Jānis Šmits - 20 punktus.
Armands Āboliņš - 13 punktus!
Tagad 3.aprīlī "Jēkabpils lūšiem" vajadzīga tikai un vienīgi UZVARA!
Jēkabpils "Lūši" Latvijas čempionāta finālsērijas 5. - izšķirošajā spēlē ar "RTU Robežsardze"/"Jūrmala" komandu uzvarēja
ar 3-0 (25:21, 21:17, 25:20) un arī kopvērtējumā uzvarēja ar 3-2, tādējādi kļūstot par Latvijas ČEMPIONIEM.
MALAČI visa komanda! KATRS cīnījāties, lai UZVARĒTU!
Portālā jekabpilslaiks.lv publicētie materiāli ir aizsargāti saskaņā ar Latvijas Republikas Autortiesību likumu. Jebkura jekabpilslaiks.lv publicēto materiālu kopēšana, modificēšana, uzglabāšana, arhivēšana un pilnīga vai daļēja publiskošana bez SIA Vidusdaugavas televīzija rakstiskas atļaujas ir kategoriski aizliegta.
Ja netiek ievēroti augstāk minētie noteikumi, tiek uzskatīts, ka ir pārkāptas autora tiesības un atkarībā no pārkāpuma rakstura vai sekām pārkāpējs saucams pie likumā noteiktās administratīvās vai kriminālās atbildības.
Publicētie materiāli ne vienmēr saskan ar redakcijas viedokli. Par rakstos publicēto materiālu saturu atbild raksta autors. Redakcija neatbild par lietotāju komentāriem, forumā ievietotajiem ziņojumiem. Par reklāmas materiālu un sludinājumu saturu atbild to iesniedzējs.
Atslēgvārdi: Jēkabpils, Jēkabpils ziņas, Jēkabpils rajons, jaunumi, forums, sludinājumi, foto galerija, reklāma.
Lapas apstrādes laiks: 0.01129 sek.
Cienījamais lietotājs, Jekabpilslaiks.lv izmanto sīkfailus lai uzlabotu vispārējo pakalpojumu kvalitāti. Turpinot lietot portālu, jūs apliecināt, ka piekrītat mūsu Privātuma politikai, kā ari sīkdatņu izmantošanai. Es saprotu